Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa
Chińska zupa z ptasich gniazd, Chiny
Można rzecz, że w Chinach nic się nie zmarnuje. To twierdzenie nabiera słuszności zwłaszcza w przypadku, gdy chodzi o jedzenie. Potrawa, o której mowa, jest znana w Chinach od stuleci. Jest bogata w proteiny oraz minerały i rzekomo ma działać jak afrodyzjak. Jednocześnie jest bardzo trudna w przygo
Kaloryczne niemieckie specjały
Charakterystyczną cechą kuchni niemieckiej jest jej znaczna kaloryczność. Regionalne przysmaki Niemców w zdecydowanej większości przypadków są dosyć tłuste, ciężkie i sycące. Przeważają wśród nich potrawy mięsne. Poniżej przedstawiono niektóre przykłady typowo niemieckich potraw. Niemcy zamieszkują
Pierogi na różne sposoby
Pierogi najbardziej kojarzą się nam z kuchnią polską, ewentualnie rosyjską, czy ukraińską. Zachęcamy do zapoznania się z kuchnia polska restauracja warszawa. Każdy z nas zna i ceni sobie przecież pierogi ruskie, czy leniwe. Faktycznie, ten rodzaj jest najbardziej popularny na naszych terenach. Okazu
Uniwersalne tzatziki
Aromatyczny sos czosnkowy, stosowany tradycyjnie w kuchni greckiej jako dodatek do gyrosa oraz intensywnie przyprawianych mięs. Sos tzatziki zrobił wielką karierę i wielu z nas przyrządza go samodzielnie w domu. Nie jest to skomplikowane, a firmy produkujące przyprawy lubią nam to dodatkowo ułatwia
Od ziaren z plantacji do filiżanki napoju
Daleka jest droga, którą pokonują nasiona kawowca po to, by w postaci pysznego napoju znaleźć się w naszej filiżance. Największe plantacje kawy znajdują się w Brazylii, choć na całym świecie uprawia się ją w ponad 70 krajach. Tam właśnie rozpoczyna się wędrówka ziarenek kawy, które najpierw sadzi s
Kolorowa kolacja malucha
Jak przekonać małego niejadka do kolacji? Okazuje się, że jest na to skuteczny i dość powszechnie znany sposób. Dla malucha, atrakcyjne jest wszystko to, co kolorowe i pomysłowo przygotowane. Dzisiaj, tak samo, jak i wiele lat temu, najbardziej popularnym i jednocześnie prostym do przygotowania da
Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości
Haggis jest tradycyjnym szkockim daniem, które przygotowuje się z owcy, właściwie całej. Poza mięsem do przygotowania potrawy wykorzystuje się bowiem także wnętrzności zwierzęcia, m. in. wątrobę, serce czy płuca. Wnętrzności owcy miesza się ze sobą, a następnie dodaje do nich przyprawy, cebulę i ow
Grecy i ich kuchnia
Łatwo się domyślić, że w Grecji jak i w innych europejskich krajach nie mamy jednej kuchni, a wiele regionalnych tradycji kulinarnych. Region zwany Attyką słynie z gołąbków zawijanych w liście winogron, które Grecy nazywają dolmades. Tam także jada się musakę czyli danie z zapiekanych bakłażanó
Ile dań na imprezę?
Przygotowując imprezę w domu nie masz osobistego szefa kuchni, który ułoży ci jadłospis na konkretny dzień. Rozpiska menu zleży przede wszystkim od tego, o której godzinie goście odwiedzą twój dom. Jeżeli uroczystość w kościele zakończy się przed godziną 15.00 to oczywistym jest, że świętowanie nale
Polskie potrawy regionalne
Jest bardzo wiele ciekawych potraw, które jada się w Polsce tylko w niektórych regionach. Na próżno ich szukać w innych miejscach, a nawet jeśli je znajdziemy to nie będą z pewnością tak samcze, jak tam gdzie są robione na co dzień. Doskonałym przykładem są choćby Rogale Świętomarcińskie, które wyp
Odbierz zakupy spożywcze kiedy chcesz
Zakupy spożywcze z opcją dowolnego odbioru? Brzmi abstrakcyjnie, ale dziś jest to możliwe. Dzięki ciągłemu rozwojowi rynku i zauważaniu kolejnych potrzeb konsumenckich, przedstawiona została kolejna alternatywa zakupowa. Mowa o tzw. click&collect. Czym jest i jak się z tego korzysta? Sprawa jest ba
Czasem można tłusto zjeść
Na co dzień wielu z nas pilnuje diety, liczy kalorie i ćwiczy w pocie czoła, aby wyglądać pięknie i zgrabnie. Nadchodzą jednak takie dni kiedy odpuszczamy i wiąże się to często z wakacyjnymi wyjazdami. Są bowiem takie kraje, do których jadąc absolutnie musimy zapomnieć o diecie, bo i tak nam si
Wszystkie smaki Katalonii
Katalonia jest jednym z ciekawszych regionów Hiszpanii. Także kulinarnie. Elementy tej kuchni pojawiają si ę także w innych rejonach gdzie słyszy się język kataloński czyli w Walencji i na Balearach. Wiele potraw katalońskich to potrawy kuchni śródziemnomorskiej. A więc je się tutaj ryby takie, jak
Sernik po amerykańsku
Łączenie skrajnych i z pozoru niepasujących do siebie smaków jest bardzo modne w kuchni. Mięso z różnego rodzaju owocami czy słone potrawy ze słodkimi cieszą się popularnością wśród coraz większej liczby wybrednych smakoszy. Jednak Amerykanie wpadli chyba na najbardziej oryginalny pomysł połączenia
Codzienne picie kawy
Każdy, kto z pietyzmem smakuje aromat wypijanej kawy może nabrać ochoty, by zostać baristą. Dostępność kursów i dłuższych szkoleń już dzisiaj jest u nas bardzo powszechna, więc w wielu miejscach możemy zdobywać nowe umiejętności. Przy okazji może się okazać, że to jest coś, co nas bardzo interesuj
O czym każdy barista powinien wiedzieć
Biorąc udział w szkoleniu uczestnicy mają na celu dojść do perfekcji w wykonywaniu nowego zawodu. Wszyscy chcą osiągnąć najwyższy poziom umiejętności. Jak w każdej profesji, i tutaj jest wiele do zrobienia, wiele godzin poświęconych praktycznym ćwiczeniom, bo to one przecież czynią mistrza. Nie od
Tajemna receptura, czyli przepis na ciasto drożdżowe
Jest jedno takie ciasto, które w wielu ludziach budzi prawdziwie sentymentalne uczucia. Jego zapach przywodzi, bowiem na myśl wspomnienia o beztroskim dzieciństwie, natomiast już sama myśl o dużej ilości kruszonki na wierzchu, przyprawia o nagły głód. Mowa oczywiście o cieście drożdżowym. Żaden inn
Domowy rosół
Ta słynna zupa, serwowana jest niemal w każdym, polskim domu, jako pierwsze danie, podczas obiadu niedzielnego. Ponadto, gorąca, skutecznie postawi na nogi każdego, szczególnie tych przeziębionych, a nawet tych, których zmogła grypa. Niektórzy gotują ją, kiedy mają zły humor lub kiedy ma miejsce kł
Popularność kawy w Polsce
W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie kawą w naszym kraju. Zmieniła się rzeczywistość wokół nas, obficiej czerpiemy łatwiej już dostępne przyjemności z życia. Mamy obecnie wyśmienite warunki do podróżowania po całym świecie i przyglądania się innym kulturom. Chętnie bywamy w restaurac
Śniadanie letnie, voila!
Podczas letnich upałów, organizm człowieka posiada zupełnie odmienne potrzeby i upodobania kulinarne, niż to było w okresie jesienno-zimowym. Z racji tego, że miesiące takie jak czerwiec, lipiec i sierpień obfitują w świeże, pyszne warzywa i owoce, warto w tym czasie właśnie na nich oprzeć swój cod
Coś z niczego, czyli znany pomysł na szybki obiad
Czasem, kiedy człowiek nie ma czasu na zakupy i gotowanie, całkiem sprawnie potrafi sobie poradzić, wykorzystując to, co zostało w lodówce. Jak się okazuje, ta metoda cieszy się dużą popularnością, zarówno wśród studentów, jak i poważnych gospodyń domowych. Wcale nie trzeba kupować różnorodnych, o
Prawdziwa niemiecka gospoda
Kiedy jesteśmy w Niemczech wręcz grzechem jest nie najeść się tam za wszystkie czasy. W końcu po to się jest na wakacjach, aby sobie odrobinę pofolgować i poczuć się lepiej. Jedzenie świetnie się do tego nadaje. Kuchnia niemiecka, zresztą podobnie jak czeska i austriacka, uchodzi za dość ciężką, tł
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa