Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości

Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości

Haggis jest tradycyjnym szkockim daniem, które przygotowuje się z owcy, właściwie całej. Poza mięsem do przygotowania potrawy wykorzystuje się bowiem także wnętrzności zwierzęcia, m.

in. wątrobę, serce czy płuca.

Wnętrzności owcy miesza się ze sobą, a następnie dodaje do nich przyprawy, cebulę i owies. Całość zaszywa się w owczym żołądku, a następnie gotuje.

cywilizacja.com.pl

Żołądek z tym ciekawym nadzieniem to właśnie szkockie haggis. Taka forma posiłku najprawdopodobniej miała ułatwić ludziom zabieranie prowiantu w podróż: jedzenie zaszyte w żołądku było bardzo praktycznym rozwiązaniem.

Chociaż haggis jest daniem tradycyjnym, to młodsze pokolenia Szkotów już coraz rzadziej praktykują jego spożywanie. Ciekawym jest jednak fakt, że w szkockich sklepach spożywczych można spotkać współczesne odmiany tradycyjnego haggis: danie, które jest obecnie w sprzedaży to posiłek przygotowywany według dawnej receptury, jednak w formie gotowego już posiłku, który wystarczy jedynie podgrzać w mikrofalówce.