Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości

Haggis jest tradycyjnym szkockim daniem, które przygotowuje się z owcy, właściwie całej. Poza mięsem do przygotowania potrawy wykorzystuje się bowiem także wnętrzności zwierzęcia, m.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
in. wątrobę, serce czy płuca.
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Wnętrzności owcy miesza się ze sobą, a następnie dodaje do nich przyprawy, cebulę i owies. Całość zaszywa się w owczym żołądku, a następnie gotuje.
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Żołądek z tym ciekawym nadzieniem to właśnie szkockie haggis. Taka forma posiłku najprawdopodobniej miała ułatwić ludziom zabieranie prowiantu w podróż: jedzenie zaszyte w żołądku było bardzo praktycznym rozwiązaniem.
Chociaż haggis jest daniem tradycyjnym, to młodsze pokolenia Szkotów już coraz rzadziej praktykują jego spożywanie. Ciekawym jest jednak fakt, że w szkockich sklepach spożywczych można spotkać współczesne odmiany tradycyjnego haggis: danie, które jest obecnie w sprzedaży to posiłek przygotowywany według dawnej receptury, jednak w formie gotowego już posiłku, który wystarczy jedynie podgrzać w mikrofalówce.
Polecane artykuły

Codzienne picie kawy
Każdy, kto z pietyzmem smakuje aromat wypijanej kawy może nabrać ochoty, by zostać baristą. Dostępność kursów i dłuższych szkoleń już dzisiaj jest u nas bardzo powszechna, więc w wielu miejscach możemy zdobywać nowe umiejętności. Przy okazji może się okazać, że to jest coś, co nas bardzo interesuj

Filmy w zasięgu myszki
Twórcy mają prawo do obrony swoich interesów, jednakże momentami zapędzają się zdecydowanie zbyt daleko. Ich „zbrojnym ramieniem” są organizacje walczące z piractwem, które lobbują na rzecz zaostrzania przepisów prawa w odniesieniu do piractwa, a także występują przeciwko konkretnym osobom, które o
