Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości
Haggis jest tradycyjnym szkockim daniem, które przygotowuje się z owcy, właściwie całej. Poza mięsem do przygotowania potrawy wykorzystuje się bowiem także wnętrzności zwierzęcia, m.
in. wątrobę, serce czy płuca.
Wnętrzności owcy miesza się ze sobą, a następnie dodaje do nich przyprawy, cebulę i owies. Całość zaszywa się w owczym żołądku, a następnie gotuje.
Żołądek z tym ciekawym nadzieniem to właśnie szkockie haggis. Taka forma posiłku najprawdopodobniej miała ułatwić ludziom zabieranie prowiantu w podróż: jedzenie zaszyte w żołądku było bardzo praktycznym rozwiązaniem.
Chociaż haggis jest daniem tradycyjnym, to młodsze pokolenia Szkotów już coraz rzadziej praktykują jego spożywanie. Ciekawym jest jednak fakt, że w szkockich sklepach spożywczych można spotkać współczesne odmiany tradycyjnego haggis: danie, które jest obecnie w sprzedaży to posiłek przygotowywany według dawnej receptury, jednak w formie gotowego już posiłku, który wystarczy jedynie podgrzać w mikrofalówce.
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa