Grecy i ich kuchnia
Łatwo się domyślić, że w Grecji jak i w innych europejskich krajach nie mamy jednej kuchni, a wiele regionalnych tradycji kulinarnych. Region zwany Attyką słynie z gołąbków zawijanych w liście winogron, które Grecy nazywają dolmades.
Tam także jada się musakę czyli danie z zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego oraz tiropita czyli placek z nadzieniem ze słynnego, greckiego sera feta. Na Wyspach Jońskich jada się głównie owoce morza i ryby, ale także makaron, który spopularyzowali tutaj Włosi.
Na Krecie zaś je się bardzo duże ilości wieprzowiny, zwłaszcza pieczone, wieprzowe kotlety. Mieszkańcy tej wyspy znani są także z tego, że używają naprawdę dużej ilości przypraw.
Nie oznacza to jednak wcale, że nie ma potraw, a przynajmniej składników, które serwowane lub wykorzystywane są w całej Grecji. Z pewnością czymś takim są oliwki, oliwa czy wspomniany już ser feta ale także pasta czosnkowa z ogórkami i miętą czyli popularne tzatziki i oczywiście sałatka grecka oraz także pyszne wino.
pizza bielsko
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa