Kaloryczne niemieckie specjały
Charakterystyczną cechą kuchni niemieckiej jest jej znaczna kaloryczność. Regionalne przysmaki Niemców w zdecydowanej większości przypadków są dosyć tłuste, ciężkie i sycące. Przeważają wśród nich potrawy mięsne. Poniżej przedstawiono niektóre przykłady typowo niemieckich potraw. Niemcy zamieszkujący Brandenburgię zajadają się białą kiełbasą ze słodką musztardą. Bawarczycy z kolei słyną ze swojej potrawy makaronowej z dodatkiem roztopionego sera oraz cebuli prażonej. Niemiecka nazwa tej potrawy to Kasespatzle.
W Berlinie i jego okolicach popularne są natomiast kiełbaski z rusztu, a także mięso mielone z wyraźnym czosnkowym przysmakiem, czyli tak zwane Bratkartoffeln. W wielu restauracjach berlińskich serwuje się także bardzo pożywne zupy, zwane Eintopfe. Istnieje na tym polu dosyć duże zróżnicowanie, gdyż Niemcy dysponują aż 40 rodzajami tego typu zup. Najpopularniejszych w Niemczech deserem jest strudel jabłkowy. Innymi słowy są to lekko kwaskowate jabłka w cieście. Deser ten serwuje się na ciepło. Należy jednak zauważyć, że ten smakołyk nie jest typowo niemiecki, gdyż jego ojczyzną jest Austria. W Polsce za to warto zjeść najlepsze steki w warszawie.
www.cccmtb.polkowice.pl
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa