Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m

Chińska zupa z ptasich gniazd, Chiny
Można rzecz, że w Chinach nic się nie zmarnuje. To twierdzenie nabiera słuszności zwłaszcza w przypadku, gdy chodzi o jedzenie. Potrawa, o której mowa, jest znana w Chinach od stuleci. Jest bogata w proteiny oraz minerały i rzekomo ma działać jak afrodyzjak. Jednocześnie jest bardzo trudna w przygo

Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości
Haggis jest tradycyjnym szkockim daniem, które przygotowuje się z owcy, właściwie całej. Poza mięsem do przygotowania potrawy wykorzystuje się bowiem także wnętrzności zwierzęcia, m.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga? in. wątrobę, serce czy płuca.Przeczytaj również: J

Odbierz zakupy spożywcze kiedy chcesz
Zakupy spożywcze z opcją dowolnego odbioru? Brzmi abstrakcyjnie, ale dziś jest to możliwe. Dzięki ciągłemu rozwojowi rynku i zauważaniu kolejnych potrzeb konsumenckich, przedstawiona została kolejna alternatywa zakupowa. Mowa o tzw. click&collect. Czym jest i jak się z tego korzysta? Sprawa jes

Wszystkie smaki Katalonii
Katalonia jest jednym z ciekawszych regionów Hiszpanii. Także kulinarnie. Elementy tej kuchni pojawiają się także w innych rejonach gdzie słyszy się język kataloński czyli w Walencji i na Balearach.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga? Wiele potraw katalońskich to potr

Sernik po amerykańsku
Łączenie skrajnych i z pozoru niepasujących do siebie smaków jest bardzo modne w kuchni. Mięso z różnego rodzaju owocami czy słone potrawy ze słodkimi cieszą się popularnością wśród coraz większej liczby wybrednych smakoszy. Jednak Amerykanie wpadli chyba na najbardziej oryginalny pomysł połączenia

Tajemna receptura, czyli przepis na ciasto drożdżowe
Jest jedno takie ciasto, które w wielu ludziach budzi prawdziwie sentymentalne uczucia. Jego zapach przywodzi, bowiem na myśl wspomnienia o beztroskim dzieciństwie, natomiast już sama myśl o dużej ilości kruszonki na wierzchu, przyprawia o nagły głód. Mowa oczywiście o cieście drożdżowym. Żaden inn

O czym każdy barista powinien wiedzieć
Biorąc udział w szkoleniu uczestnicy mają na celu dojść do perfekcji w wykonywaniu nowego zawodu. Wszyscy chcą osiągnąć najwyższy poziom umiejętności. Jak w każdej profesji, i tutaj jest wiele do zrobienia, wiele godzin poświęconych praktycznym ćwiczeniom, bo to one przecież czynią mistrza. Nie od

Coś z niczego, czyli znany pomysł na szybki obiad
Czasem, kiedy człowiek nie ma czasu na zakupy i gotowanie, całkiem sprawnie potrafi sobie poradzić, wykorzystując to, co zostało w lodówce. Jak się okazuje, ta metoda cieszy się dużą popularnością, zarówno wśród studentów, jak i poważnych gospodyń domowych. Wcale nie trzeba kupować różnorodnych, o

Prawdziwa niemiecka gospoda
Kiedy jesteśmy w Niemczech wręcz grzechem jest nie najeść się tam za wszystkie czasy. W końcu po to się jest na wakacjach, aby sobie odrobinę pofolgować i poczuć się lepiej.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga? Jedzenie świetnie się do tego nadaje. Kuchnia niemiecka, z

Ziemniaki w kuchni niemieckiej
W bardzo wielu krajach Europy jest ogromna ilość potraw z ziemniaków. Takim krajem jest oczywiście Polska, bo mamy tutaj naprawdę dużo dań, gdzie ziemniaki królują, ale Niemcy wcale nam pod tym względem nie ustępują.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga? Niezależnie od

Kim jest barista?
Stosunkowo niedawno pojawił się na rynku pracy nowy zawód. Każdy, kto choć trochę interesuje się kawą, jej smakiem, gatunkami i historią wie, że barista to osoba, która posiada umiejętność doskonałego zaparzania kawy. Można powiedzieć, że ten nowy zawód ma wielką przyszłość i wzbudza duże zainteres

Mniej znane potrawy francuskie
Francja to kraj, który jest bardzo zróżnicowany zarówno pod względem geograficznym, kulturowym, jak i kulinarnym. Niektóre potrawy z tego kraju jak choćby żabie udka znane są na cały świat, jednak nie każdy zna wszystkie francuskie regiony i wie w jakich potrawach się specjalizują. Choćby Pikardia

Lato – idealny czas na gotowanie
Latem zazwyczaj nie chce nam się jeść, ale jak już zgłodniejemy to możemy wybierać spośród bardzo dużej ilości świeżych produktów. Warzywa i owoce sprawiają, że nie wiemy co wybrać. Kryterium jest wobec tego często czas, w jakim się je przygotowuje.Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w

Kulinarna magia świąt
Nadchodzące każdego roku święta, czy to Bożego Narodzenia, czy Wielkiej Nocy, nieodmiennie kojarzą się ze smakiem charakterystycznych i popularnych dla tego czasu potraw. Każde z wymienionych świąt, wyróżnia się własnym, niepowtarzalnym zestawem dań. Podczas zimowych, grudniowych wieczorów, prz
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Filmy w zasięgu myszki
Twórcy mają prawo do obrony swoich interesów, jednakże momentami zapędzają się zdecydowanie zbyt daleko. Ich „zbrojnym ramieniem” są organizacje walczące z piractwem, które lobbują na rzecz zaostrzania przepisów prawa w odniesieniu do piractwa, a także występują przeciwko konkretnym osobom, które o

Jakie materiały są najczęściej używane w obróbce skrawaniem?
Obróbka skrawaniem to istotny proces przemysłowy, który umożliwia precyzyjne formowanie różnorodnych materiałów. W artykule przyjrzymy się najczęściej wykorzystywanym surowcom w tym procesie, ich właściwościom oraz zastosowaniom. Zrozumienie tych aspektów ma kluczowe znaczenie dla efektywności produ