Mniej znane potrawy francuskie

Francja to kraj, który jest bardzo zróżnicowany zarówno pod względem geograficznym, kulturowym, jak i kulinarnym. Niektóre potrawy z tego kraju jak choćby żabie udka znane są na cały świat, jednak nie każdy zna wszystkie francuskie regiony i wie w jakich potrawach się specjalizują. Choćby Pikardia jest dla wielu nieodkrytym regionem. Można zjeść tam zupy jarzynowe czy też suflet czosnkowy. W jednej z bardziej znanych miejscowości tamtego regionu czyli Amiens serwuje się pasztet z kaczych wątróbek, który uchodzi za wyborny. Deser o nazwie Chantilly pochodzi zaś z miasta o tej samej nazwie.
Przygotowuje się do z mleka, śmietany i cukru. Innym, znanym pikardyjskim deserem jest także tarta z rabarbarem. Burgundia znana jest nie tylko ze swojego czerwonego wina, ale i z wołowiny duszonej w tym trunku. Z miasta Dijon położonego w tym regionie pochodzi pyszna, ostra musztarda. Tam także jada się ślimaki. Opisując regiony kulinarne Francji nie można zapomnieć o Bretanii, gdzie jada się owoce morza i słynne, bretońskie naleśniki a popija cydr.
https://www.opakowaniaok.pl/79-opakowania-papierowe
Przeczytaj również: Śniadanie letnie, voila!
Przeczytaj również: Kolorowa kolacja malucha
Przeczytaj również: Popularność kawy w Polsce
Polecane artykuły

Pamiętaj o przekąskach dla najmłodszych
Rodzinne uroczystości takie jak np. Pierwsza Komunia czy chrzest to okazja o spotkania się całej rodziny. To także zjazd najmłodszych, którzy jak wszyscy dobrze wiemy, często są bardzo wybredni pod względem jedzenia. Dlatego polecamy restauracje, które dbają o najmłodszych jak np. restauracja kącik

Popularność kawy w Polsce
W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie kawą w naszym kraju. Zmieniła się rzeczywistość wokół nas, obficiej czerpiemy łatwiej już dostępne przyjemności z życia. Mamy obecnie wyśmienite warunki do podróżowania po całym świecie i przyglądania się innym kulturom. Chętnie bywamy w restaurac