Ziemniaki w kuchni niemieckiej
W bardzo wielu krajach Europy jest ogromna ilość potraw z ziemniaków. Takim krajem jest oczywiście Polska, bo mamy tutaj naprawdę dużo dań, gdzie ziemniaki królują, ale Niemcy wcale nam pod tym względem nie ustępują.
Niezależnie od regionu, bo kuchnia niemiecka jest regionalna i trudno mówić o jednorodnej kuchni tego kraju, lepiej o kilku kuchniach, ziemniaki często występują jako element potraw. Czasem są tylko dodatkiem, a czasem głównym składnikiem.
Najpopularniejszym daniem niemieckim, w skład którego wchodzą kartofle jest oczywiście sałatka ziemniaczana, która robi się przecież także w Polsce. Podaje się w Niemczech także puree ale także szereg potraw z gotowanych ziemniaków.
Je się także ziemniaki smażone na patelni, a także pierogi. Podobnie, jak w całej Europie, w Niemczech je się także frytki.
To raczej wpływ belgijskich i holenderskich zwyczajów kulinarnych, ale nie oznacza to, że nie przyjęły się w tym kraju. Frytki to chyba najbardziej uniwersalne danie z ziemniaków, które lubią wszyscy.
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa