Tajemna receptura, czyli przepis na ciasto drożdżowe
Jest jedno takie ciasto, które w wielu ludziach budzi prawdziwie sentymentalne uczucia. Jego zapach przywodzi, bowiem na myśl wspomnienia o beztroskim dzieciństwie, natomiast już sama myśl o dużej ilości kruszonki na wierzchu, przyprawia o nagły głód. Mowa oczywiście o cieście drożdżowym. Żaden inny wypiek nie posiada takiego rytuału wynikającego z procesu przygotowania oraz tej pewnej magii z tym związanej.
Trzeba przyznać, że jest to dosyć czasochłonny i wymagający cierpliwości deser. Z całą pewnością jest jednak warty poświęconego czasu. Od czego zacząć pieczenie ciasta drożdżowego? Otóż, najpierw należy przygotować zaczyn drożdżowy, czyli swoistą bazę / podstawę całego ciasta, po czym przykryć czystą, najlepiej lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, pielęgnując, aby drożdże wyrastały w odpowiedniej temperaturze oraz bez dostępu powietrza. W dalszej kolejności, następuje dokładny przesiew mąki oraz stopniowe dodawanie do niej pozostałych składników, czyli jajek, cukru i tłuszczu.
Wszystko to musi odbywać się zgodnie z ustaloną w przepisie kolejnością. W jednym z ostatnich etapów następuje połączenie zaczynu drożdżowego z całą resztą składników oraz proces zagniatania, czyli wyrabiania ciasta. W międzyczasie warto dodać kilka krople ulubionego aromatu do ciast. Wyrobione ciasto, jeszcze przed pieczeniem potrzebuje wyrastać przynajmniej dwie godziny w ciepłym i zaciemnionym miejscu.
Cała ta procedura przypomina tajemną recepturę powstawania wyjątkowego produktu. I tak w istocie jest! Udane ciasto drożdżowe zachwyca smakiem, zapachem oraz wyglądem.
www.dziengniewu.pl
Polecane artykuły
Kiedy nie ma czasu jeść
Wielu z nas żyje w ciągłym biegu. Praca, rodzina, dom, po pracy jakieś dodatkowe zajęcia – własne albo dzieci, a do tego jeszcze zakupy, sprzątanie, no i oczywiście gotowanie. Zdarzają się takie dni w tygodniu, że nie mamy po prostu czasu na gotowanie, ale wiemy, że zarówno my, jak i nasza rodzina m
Łatwa dostępność przypraw
Wspomnieliśmy już, że w obecnych czasach można bez większego wysiłku nabyć znakomite przyprawy i cieszyć się ich walorami. Rzeczywiście tak jest, ponieważ na wolnym rynku dostawcy rywalizują o uwagę klienta. Coraz mniej osób zadowala się najbardziej podstawowymi przyprawami. Chcemy mieć szerszy wa