Kulinarna magia świąt

Nadchodzące każdego roku święta, czy to Bożego Narodzenia, czy Wielkiej Nocy, nieodmiennie kojarzą się ze smakiem charakterystycznych i popularnych dla tego czasu potraw. Każde z wymienionych świąt, wyróżnia się własnym, niepowtarzalnym zestawem dań.
Podczas zimowych, grudniowych wieczorów, przygotowujemy takie dania jak: barszcz czerwony w uszkami, ryba pod różną postacią, kluski z makiem, zupa śledziowa, pierogi z kapustą i grzybami i wiele innych. Wszystko to po to, by tradycji 12 dań postnych, podczas wigilijnej wieczerzy, stało się zadość.
Co do ciast, panuje dużo większa swoboda, jednak tradycyjny sernik, makowiec i oczywiście pierniki, to pozycje obowiązkowe, wśród świątecznych deserów. Z kolei Wielkanoc, ściśle łączy się z takimi potrawami jak jajka pod każdą postacią, żurek z białą kiełbasą, sałatki jarzynowa, a ze słodkości, rzecz jasna, bogato zdobiony mazurek.
Większość Polaków nie wyobraża sobie prawdziwych świąt bez tych potraw, przekazywanych zresztą, z pokolenia na pokolenie. Można nawet rzecz, że ich obecność na świątecznym stole, przyczynia się do wytworzenia wyjątkowej atmosfery.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Polecane artykuły

Codzienne picie kawy
Każdy, kto z pietyzmem smakuje aromat wypijanej kawy może nabrać ochoty, by zostać baristą. Dostępność kursów i dłuższych szkoleń już dzisiaj jest u nas bardzo powszechna, więc w wielu miejscach możemy zdobywać nowe umiejętności. Przy okazji może się okazać, że to jest coś, co nas bardzo interesuj

Filmy w zasięgu myszki
Twórcy mają prawo do obrony swoich interesów, jednakże momentami zapędzają się zdecydowanie zbyt daleko. Ich „zbrojnym ramieniem” są organizacje walczące z piractwem, które lobbują na rzecz zaostrzania przepisów prawa w odniesieniu do piractwa, a także występują przeciwko konkretnym osobom, które o
