Ziemniaki w kuchni niemieckiej

W bardzo wielu krajach Europy jest ogromna ilość potraw z ziemniaków. Takim krajem jest oczywiście Polska, bo mamy tutaj naprawdę dużo dań, gdzie ziemniaki królują, ale Niemcy wcale nam pod tym względem nie ustępują.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Niezależnie od regionu, bo kuchnia niemiecka jest regionalna i trudno mówić o jednorodnej kuchni tego kraju, lepiej o kilku kuchniach, ziemniaki często występują jako element potraw. Czasem są tylko dodatkiem, a czasem głównym składnikiem.
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Najpopularniejszym daniem niemieckim, w skład którego wchodzą kartofle jest oczywiście sałatka ziemniaczana, która robi się przecież także w Polsce. Podaje się w Niemczech także puree ale także szereg potraw z gotowanych ziemniaków.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Je się także ziemniaki smażone na patelni, a także pierogi. Podobnie, jak w całej Europie, w Niemczech je się także frytki.
To raczej wpływ belgijskich i holenderskich zwyczajów kulinarnych, ale nie oznacza to, że nie przyjęły się w tym kraju. Frytki to chyba najbardziej uniwersalne danie z ziemniaków, które lubią wszyscy.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Filmy w zasięgu myszki
Twórcy mają prawo do obrony swoich interesów, jednakże momentami zapędzają się zdecydowanie zbyt daleko. Ich „zbrojnym ramieniem” są organizacje walczące z piractwem, które lobbują na rzecz zaostrzania przepisów prawa w odniesieniu do piractwa, a także występują przeciwko konkretnym osobom, które o

Jakie materiały są najczęściej używane w obróbce skrawaniem?
Obróbka skrawaniem to istotny proces przemysłowy, który umożliwia precyzyjne formowanie różnorodnych materiałów. W artykule przyjrzymy się najczęściej wykorzystywanym surowcom w tym procesie, ich właściwościom oraz zastosowaniom. Zrozumienie tych aspektów ma kluczowe znaczenie dla efektywności produ
