Ziemniaki w kuchni niemieckiej

Ziemniaki w kuchni niemieckiej

W bardzo wielu krajach Europy jest ogromna ilość potraw z ziemniaków. Takim krajem jest oczywiście Polska, bo mamy tutaj naprawdę dużo dań, gdzie ziemniaki królują, ale Niemcy wcale nam pod tym względem nie ustępują.

Przeczytaj również: Śniadanie letnie, voila!

Niezależnie od regionu, bo kuchnia niemiecka jest regionalna i trudno mówić o jednorodnej kuchni tego kraju, lepiej o kilku kuchniach, ziemniaki często występują jako element potraw. Czasem są tylko dodatkiem, a czasem głównym składnikiem.

Przeczytaj również: Wielkie grillowanie

Najpopularniejszym daniem niemieckim, w skład którego wchodzą kartofle jest oczywiście sałatka ziemniaczana, która robi się przecież także w Polsce. Podaje się w Niemczech także puree ale także szereg potraw z gotowanych ziemniaków.

Przeczytaj również: Kolorowa kolacja malucha

Je się także ziemniaki smażone na patelni, a także pierogi. Podobnie, jak w całej Europie, w Niemczech je się także frytki.

www.hysthehague.com

To raczej wpływ belgijskich i holenderskich zwyczajów kulinarnych, ale nie oznacza to, że nie przyjęły się w tym kraju. Frytki to chyba najbardziej uniwersalne danie z ziemniaków, które lubią wszyscy.