Od ziaren z plantacji do filiżanki napoju

Daleka jest droga, którą pokonują nasiona kawowca po to, by w postaci pysznego napoju znaleźć się w naszej filiżance. Największe plantacje kawy znajdują się w Brazylii, choć na całym świecie uprawia się ją w ponad 70 krajach. Tam właśnie rozpoczyna się wędrówka ziarenek kawy, które najpierw sadzi się do ziemi, żeby wykiełkowały.
Maleńkie sadzonki przenosi się do pojedynczych pojemniczków, gdzie dalej podrastają i gdy osiągną już odpowiednią wielkość, przenoszone są w zacienione miejsce docelowe. Tam w wilgotnej ziemi mocno się ukorzeniają i przez kilka lat przybierają formę sporych krzewów, które zaczynają rodzić owoce. Dojrzałe, czerwone wiśnie kawowe zbiera się ręcznie jeden raz w roku.
Dalej następuje wiele procesów doprowadzających je do postaci czystego ziarna kawowca. Trzeba ziarna posegregować, oczyścić na sucho lub mokro, nawet kilka tygodni suszyć na słońcu ciągle grabiąc i okrywając przed wilgocią. Na wysoką wilgoć polecamy osuszacz powietrza wynajem warszawa. Wysuszone muszą być obrane z łusek, wyselekcjonowane i polerowane.
W takiej postaci są pakowane do dużych jutowych worków i odwożone do specjalnych magazynów, gdzie jeszcze przez pewien czas muszą poleżeć zanim zostaną wyeksportowane w świat. Importerzy kawy składują całe dostawy w hurtowniach, skąd trafia do wielu palarni. Tam pod okiem doświadczonych pracowników odbywa się proces wypalania kawowych ziaren, które wkrótce trafiają do kawiarni.
Tutaj w rękach kompetentnego baristy zmieniają się w dobrej jakości napój o wyjątkowych walorach smakowych.
Polecane artykuły

Czy można kupować kosmetyki przez Internet?
Dosyć powszechnie uważa się, że na zdrowiu nie należy oszczędzać. Z pewnością to stwierdzenie odnosi się do sfery finansowej. Czy można odnieść je również do gospodarowania swoim czasem? Prawdopodobnie tak. Żeby to zrozumieć, wystarczy zwrócić uwagę na fakt, że internetowe apteki i drogerie coraz

Czy na Mazowszu znajdziemy tradycyjną kuchnie polską?
Ciężko powiedzieć, który z regionów Polski możemy uznać za ten najważniejszy i obowiązująca tam tradycję kulinarną uznać za tradycyjną kuchnię polską. Z pewnością Mazowsze ma dużą szansę. Jednakże w kuchni tego regionu widać zarówno wpływy innych regionów, jak choćby Kurpi czy Kujaw ale i światowy