Kulinarna magia świąt

Nadchodzące każdego roku święta, czy to Bożego Narodzenia, czy Wielkiej Nocy, nieodmiennie kojarzą się ze smakiem charakterystycznych i popularnych dla tego czasu potraw. Każde z wymienionych świąt, wyróżnia się własnym, niepowtarzalnym zestawem dań.
Podczas zimowych, grudniowych wieczorów, przygotowujemy takie dania jak: barszcz czerwony w uszkami, ryba pod różną postacią, kluski z makiem, zupa śledziowa, pierogi z kapustą i grzybami i wiele innych. Wszystko to po to, by tradycji 12 dań postnych, podczas wigilijnej wieczerzy, stało się zadość.
Co do ciast, panuje dużo większa swoboda, jednak tradycyjny sernik, makowiec i oczywiście pierniki, to pozycje obowiązkowe, wśród świątecznych deserów. Z kolei Wielkanoc, ściśle łączy się z takimi potrawami jak jajka pod każdą postacią, żurek z białą kiełbasą, sałatki jarzynowa, a ze słodkości, rzecz jasna, bogato zdobiony mazurek.
Większość Polaków nie wyobraża sobie prawdziwych świąt bez tych potraw, przekazywanych zresztą, z pokolenia na pokolenie. Można nawet rzecz, że ich obecność na świątecznym stole, przyczynia się do wytworzenia wyjątkowej atmosfery.
Przeczytaj również: Śniadanie letnie, voila!
Przeczytaj również: Wielkie grillowanie
Przeczytaj również: Kolorowa kolacja malucha
Polecane artykuły

Czy można kupować kosmetyki przez Internet?
Dosyć powszechnie uważa się, że na zdrowiu nie należy oszczędzać. Z pewnością to stwierdzenie odnosi się do sfery finansowej. Czy można odnieść je również do gospodarowania swoim czasem? Prawdopodobnie tak. Żeby to zrozumieć, wystarczy zwrócić uwagę na fakt, że internetowe apteki i drogerie coraz

Czy na Mazowszu znajdziemy tradycyjną kuchnie polską?
Ciężko powiedzieć, który z regionów Polski możemy uznać za ten najważniejszy i obowiązująca tam tradycję kulinarną uznać za tradycyjną kuchnię polską. Z pewnością Mazowsze ma dużą szansę. Jednakże w kuchni tego regionu widać zarówno wpływy innych regionów, jak choćby Kurpi czy Kujaw ale i światowy