Kaloryczne niemieckie specjały

Charakterystyczną cechą kuchni niemieckiej jest jej znaczna kaloryczność. Regionalne przysmaki Niemców w zdecydowanej większości przypadków są dosyć tłuste, ciężkie i sycące. Przeważają wśród nich potrawy mięsne. Poniżej przedstawiono niektóre przykłady typowo niemieckich potraw. Niemcy zamieszkujący Brandenburgię zajadają się białą kiełbasą ze słodką musztardą. Bawarczycy z kolei słyną ze swojej potrawy makaronowej z dodatkiem roztopionego sera oraz cebuli prażonej. Niemiecka nazwa tej potrawy to Kasespatzle.
W Berlinie i jego okolicach popularne są natomiast kiełbaski z rusztu, a także mięso mielone z wyraźnym czosnkowym przysmakiem, czyli tak zwane Bratkartoffeln. W wielu restauracjach berlińskich serwuje się także bardzo pożywne zupy, zwane Eintopfe. Istnieje na tym polu dosyć duże zróżnicowanie, gdyż Niemcy dysponują aż 40 rodzajami tego typu zup. Najpopularniejszych w Niemczech deserem jest strudel jabłkowy. Innymi słowy są to lekko kwaskowate jabłka w cieście. Deser ten serwuje się na ciepło. Należy jednak zauważyć, że ten smakołyk nie jest typowo niemiecki, gdyż jego ojczyzną jest Austria. W Polsce za to warto zjeść najlepsze steki w warszawie.
www.cccmtb.polkowice.pl
Polecane artykuły

Czy można kupować kosmetyki przez Internet?
Dosyć powszechnie uważa się, że na zdrowiu nie należy oszczędzać. Z pewnością to stwierdzenie odnosi się do sfery finansowej. Czy można odnieść je również do gospodarowania swoim czasem? Prawdopodobnie tak. Żeby to zrozumieć, wystarczy zwrócić uwagę na fakt, że internetowe apteki i drogerie coraz

Czy na Mazowszu znajdziemy tradycyjną kuchnie polską?
Ciężko powiedzieć, który z regionów Polski możemy uznać za ten najważniejszy i obowiązująca tam tradycję kulinarną uznać za tradycyjną kuchnię polską. Z pewnością Mazowsze ma dużą szansę. Jednakże w kuchni tego regionu widać zarówno wpływy innych regionów, jak choćby Kurpi czy Kujaw ale i światowy