Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości

Haggis jest tradycyjnym szkockim daniem, które przygotowuje się z owcy, właściwie całej. Poza mięsem do przygotowania potrawy wykorzystuje się bowiem także wnętrzności zwierzęcia, m.
in. wątrobę, serce czy płuca.
Wnętrzności owcy miesza się ze sobą, a następnie dodaje do nich przyprawy, cebulę i owies. Całość zaszywa się w owczym żołądku, a następnie gotuje.
Żołądek z tym ciekawym nadzieniem to właśnie szkockie haggis. Taka forma posiłku najprawdopodobniej miała ułatwić ludziom zabieranie prowiantu w podróż: jedzenie zaszyte w żołądku było bardzo praktycznym rozwiązaniem.
Chociaż haggis jest daniem tradycyjnym, to młodsze pokolenia Szkotów już coraz rzadziej praktykują jego spożywanie. Ciekawym jest jednak fakt, że w szkockich sklepach spożywczych można spotkać współczesne odmiany tradycyjnego haggis: danie, które jest obecnie w sprzedaży to posiłek przygotowywany według dawnej receptury, jednak w formie gotowego już posiłku, który wystarczy jedynie podgrzać w mikrofalówce.
Polecane artykuły

Czy można kupować kosmetyki przez Internet?
Dosyć powszechnie uważa się, że na zdrowiu nie należy oszczędzać. Z pewnością to stwierdzenie odnosi się do sfery finansowej. Czy można odnieść je również do gospodarowania swoim czasem? Prawdopodobnie tak. Żeby to zrozumieć, wystarczy zwrócić uwagę na fakt, że internetowe apteki i drogerie coraz

Czy na Mazowszu znajdziemy tradycyjną kuchnie polską?
Ciężko powiedzieć, który z regionów Polski możemy uznać za ten najważniejszy i obowiązująca tam tradycję kulinarną uznać za tradycyjną kuchnię polską. Z pewnością Mazowsze ma dużą szansę. Jednakże w kuchni tego regionu widać zarówno wpływy innych regionów, jak choćby Kurpi czy Kujaw ale i światowy