Grecy i ich kuchnia

Łatwo się domyślić, że w Grecji jak i w innych europejskich krajach nie mamy jednej kuchni, a wiele regionalnych tradycji kulinarnych. Region zwany Attyką słynie z gołąbków zawijanych w liście winogron, które Grecy nazywają dolmades.
Tam także jada się musakę czyli danie z zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego oraz tiropita czyli placek z nadzieniem ze słynnego, greckiego sera feta. Na Wyspach Jońskich jada się głównie owoce morza i ryby, ale także makaron, który spopularyzowali tutaj Włosi.
Na Krecie zaś je się bardzo duże ilości wieprzowiny, zwłaszcza pieczone, wieprzowe kotlety. Mieszkańcy tej wyspy znani są także z tego, że używają naprawdę dużej ilości przypraw.
Nie oznacza to jednak wcale, że nie ma potraw, a przynajmniej składników, które serwowane lub wykorzystywane są w całej Grecji. Z pewnością czymś takim są oliwki, oliwa czy wspomniany już ser feta ale także pasta czosnkowa z ogórkami i miętą czyli popularne tzatziki i oczywiście sałatka grecka oraz także pyszne wino.
pizza bielsko
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Przeczytaj również: Czym jest metoda All on 6 i jakie są jej zalety?
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Polecane artykuły

Codzienne picie kawy
Każdy, kto z pietyzmem smakuje aromat wypijanej kawy może nabrać ochoty, by zostać baristą. Dostępność kursów i dłuższych szkoleń już dzisiaj jest u nas bardzo powszechna, więc w wielu miejscach możemy zdobywać nowe umiejętności. Przy okazji może się okazać, że to jest coś, co nas bardzo interesuj

Filmy w zasięgu myszki
Twórcy mają prawo do obrony swoich interesów, jednakże momentami zapędzają się zdecydowanie zbyt daleko. Ich „zbrojnym ramieniem” są organizacje walczące z piractwem, które lobbują na rzecz zaostrzania przepisów prawa w odniesieniu do piractwa, a także występują przeciwko konkretnym osobom, które o
