Grecy i ich kuchnia

Łatwo się domyślić, że w Grecji jak i w innych europejskich krajach nie mamy jednej kuchni, a wiele regionalnych tradycji kulinarnych. Region zwany Attyką słynie z gołąbków zawijanych w liście winogron, które Grecy nazywają dolmades.
Tam także jada się musakę czyli danie z zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego oraz tiropita czyli placek z nadzieniem ze słynnego, greckiego sera feta. Na Wyspach Jońskich jada się głównie owoce morza i ryby, ale także makaron, który spopularyzowali tutaj Włosi.
Na Krecie zaś je się bardzo duże ilości wieprzowiny, zwłaszcza pieczone, wieprzowe kotlety. Mieszkańcy tej wyspy znani są także z tego, że używają naprawdę dużej ilości przypraw.
Nie oznacza to jednak wcale, że nie ma potraw, a przynajmniej składników, które serwowane lub wykorzystywane są w całej Grecji. Z pewnością czymś takim są oliwki, oliwa czy wspomniany już ser feta ale także pasta czosnkowa z ogórkami i miętą czyli popularne tzatziki i oczywiście sałatka grecka oraz także pyszne wino.
pizza bielsko
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze wyzwania w pracy pedagoga?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Filmy w zasięgu myszki
Twórcy mają prawo do obrony swoich interesów, jednakże momentami zapędzają się zdecydowanie zbyt daleko. Ich „zbrojnym ramieniem” są organizacje walczące z piractwem, które lobbują na rzecz zaostrzania przepisów prawa w odniesieniu do piractwa, a także występują przeciwko konkretnym osobom, które o

Jakie materiały są najczęściej używane w obróbce skrawaniem?
Obróbka skrawaniem to istotny proces przemysłowy, który umożliwia precyzyjne formowanie różnorodnych materiałów. W artykule przyjrzymy się najczęściej wykorzystywanym surowcom w tym procesie, ich właściwościom oraz zastosowaniom. Zrozumienie tych aspektów ma kluczowe znaczenie dla efektywności produ
