Grecy i ich kuchnia

Łatwo się domyślić, że w Grecji jak i w innych europejskich krajach nie mamy jednej kuchni, a wiele regionalnych tradycji kulinarnych. Region zwany Attyką słynie z gołąbków zawijanych w liście winogron, które Grecy nazywają dolmades.
Tam także jada się musakę czyli danie z zapiekanych bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego oraz tiropita czyli placek z nadzieniem ze słynnego, greckiego sera feta. Na Wyspach Jońskich jada się głównie owoce morza i ryby, ale także makaron, który spopularyzowali tutaj Włosi.
Na Krecie zaś je się bardzo duże ilości wieprzowiny, zwłaszcza pieczone, wieprzowe kotlety. Mieszkańcy tej wyspy znani są także z tego, że używają naprawdę dużej ilości przypraw.
Nie oznacza to jednak wcale, że nie ma potraw, a przynajmniej składników, które serwowane lub wykorzystywane są w całej Grecji. Z pewnością czymś takim są oliwki, oliwa czy wspomniany już ser feta ale także pasta czosnkowa z ogórkami i miętą czyli popularne tzatziki i oczywiście sałatka grecka oraz także pyszne wino.
pizza bielsko
Przeczytaj również: Jak dbać o system ogrzewania podłogowego elektrycznego?
Przeczytaj również: Czy wynajem busa jest opłacalny dla małych grup?
Przeczytaj również: Jakie są najczęstsze przyczyny uszkodzeń dachów, z którymi radzi sobie dekarz?
Polecane artykuły

Wirusy
Wirusy potoczne określenie wszystkim wiadomościom, które mogą zaszkodzić komputerowi lub urządzeniu mobilnemu, na którym zostaną otwarte. Część wirusów nie jest aż tak niebezpieczna dla komputera i wystarczy, że je usuniemy oraz zrobimy skanowanie komputera, a po wirusie nie będzie ani śladu. Nie

Oszczędny Ford Focus
Ford Focus to samochód kompaktowy, który produkuje koncern Ford Motor Comapny. Po raz pierwszy pojawił się na taśmie produkcyjnej w roku 1998, w następstwie Forda Escorta. W 2015 roku powstała jego najnowsza wersja – RS, wyposażona w silnik Ecoboost, który charakteryzuje się mocą o wartości 320 KM.