Domowy rosół

Ta słynna zupa, serwowana jest niemal w każdym, polskim domu, jako pierwsze danie, podczas obiadu niedzielnego. Ponadto, gorąca, skutecznie postawi na nogi każdego, szczególnie tych przeziębionych, a nawet tych, których zmogła grypa. Niektórzy gotują ją, kiedy mają zły humor lub kiedy ma miejsce kłótnia, gdyż podobno jej zapach i smak, poprawia nastrój, a także łagodzi spory. Przynajmniej tak twierdzą, niektórzy ludzie, zaliczani już do nieco starszego pokolenia. O jakiej zupie mowa? To żadna zagadka.
Jest to, oczywiście rosół! Prawda jest taka, że każda gospodyni ma swój własny przepis na dobry rosół, dlatego w każdym domu, może on smakować inaczej. Zdecydowana większość, najbardziej jednak przepada, za tym tradycyjnym drobiowym, gotowanym na kurzym mięsie, wyselekcjonowanej włoszczyźnie, zawierającym kostkę rosołową do smaku oraz dużo marchewki oraz pietruszki. Niektórzy lubią też dodać nieco lubczyku. Najlepszy rosół to taki, który gotowany jest przez kilka godzin, na niewielkim ogniu. Widocznie, wszystkiemu co naprawdę dobre, należy dać odpowiednią ilość czasu, aby mogło osiągnąć najbardziej pożądaną jakość, a więc w przypadku rosołu idealny, domowy smak i złocisty kolor.
www.tynkiposadzkifranke.pl
Polecane artykuły

Czy można kupować kosmetyki przez Internet?
Dosyć powszechnie uważa się, że na zdrowiu nie należy oszczędzać. Z pewnością to stwierdzenie odnosi się do sfery finansowej. Czy można odnieść je również do gospodarowania swoim czasem? Prawdopodobnie tak. Żeby to zrozumieć, wystarczy zwrócić uwagę na fakt, że internetowe apteki i drogerie coraz

Czy na Mazowszu znajdziemy tradycyjną kuchnie polską?
Ciężko powiedzieć, który z regionów Polski możemy uznać za ten najważniejszy i obowiązująca tam tradycję kulinarną uznać za tradycyjną kuchnię polską. Z pewnością Mazowsze ma dużą szansę. Jednakże w kuchni tego regionu widać zarówno wpływy innych regionów, jak choćby Kurpi czy Kujaw ale i światowy