Wszystkie smaki Katalonii

Katalonia jest jednym z ciekawszych regionów Hiszpanii. Także kulinarnie. Elementy tej kuchni pojawiają się także w innych rejonach gdzie słyszy się język kataloński czyli w Walencji i na Balearach.

Wiele potraw katalońskich to potrawy kuchni śródziemnomorskiej. A więc je się tutaj ryby takie, jak choćby tuńczyk czy sardynki, owoce morza i warzywa głównie pomidory, kabaczki, cukinie czy karczochy. Katalończycy dodają do potraw bardzo dużo oliwy oraz oczywiście piją wino.

Tradycyjna kuchnia katalońska bazuje na daniach, które przygotowuje się z chleba. Przykładem takiej potrawy jest chleb moczony w przetartych świeżych pomidorach, czosnku i oliwie a następnie smażony – podaje się go na przystawkę. Bardzo popularną rybą w Katalonii jest dorsz, którego jada się tutaj pod każdą postacią.

www.hoergertshausen-obb.de

Katalończycy spożywają także w dużych ilościach dania z ryżu i makaronu. Ciekawym zjawiskiem są katalońskie gulasze, które choć są daniami jednogarnkowymi, to serwuje się je w trzech odsłonach, jak choćby gulasz z mięsa z dodatkiem ryżu i warzyw. Najpierw podaje się wywar z owego gulaszu, jako zupę dodając do niego ryż lub makaron.

Potem podaje się mięso, zazwyczaj jest to wieprzowa kiełbasa, a na sam koniec podaje się duszone w gulaszu warzywa. Na deser jada się krem kataloński.

automaty do lodów świderków