Wielkie grillowanie

Prawdziwą atrakcją wśród dań z zestawu obiadowo-kolacyjnego, które cieszą się najczęstszym spożywaniem w okresie wiosenno-letnim, są potrawy grillowane, pochodzące z rusztu. Niewątpliwie, grill urządzony na świeżym powietrzu, w ogrodzie, poza wrażeniami smakowymi, stwarza także świetną okazję do integracji, z rodziną i przyjaciółmi, przy wspólnym posiłku. Grillowane dania, w dużej mierze składają się z mięs. Przeważnie są to kiełbaski, odpowiednio przyprawiona karkówka, kurczak, a także ryby.

www.mhcs.pl

Coraz częściej grilluje się również warzywa, szczególnie takie jak cukinia i bakłażan. Powodzeniem cieszą się też ziemniaki w mundurkach pieczone na grillu, a także opiekane pieczywo. Do potraw przyrządzonych w ten sposób, najlepiej pasuje czerwone, wytrawne wino oraz jasne piwo. W przypadku mięs, warto zwrócić uwagę, że grillowanie, pozbawia je znacznych ilości tłuszczu.

Trzeba jednak przyrządzać je z ostrożnością, tak by nie narazić posiłku na szkodliwe przypalenie, lub wpływ niebezpiecznych substancji smolistych, które mają działanie rakotwórcze.