Uniwersalne tzatziki

Aromatyczny sos czosnkowy, stosowany tradycyjnie w kuchni greckiej jako dodatek do gyrosa oraz intensywnie przyprawianych mięs. Sos tzatziki zrobił wielką karierę i wielu z nas przyrządza go samodzielnie w domu. Nie jest to skomplikowane, a firmy produkujące przyprawy lubią nam to dodatkowo ułatwiać. W tym właśnie celu przygotowują gotowe mieszanki, które wystarczy dodać do jogurtu w typie greckim, wymieszać i już mamy smakowity sos. Jeśli mieszanka nie zawiera wzmacniaczy smaku oraz sztucznych aromatów można po nią sięgać, ale lepiej zrobić ten pyszny sos samodzielnie.

Nie jest to trudne. Tym, co nadaje tzatzikom smak jest świeży czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy go do gęstego jogurtu w typie greckim lub bałkańskim wraz z utartym zielonym ogórkiem, pieprzem solą i odrobiną oliwy z oliwek (najlepiej greckiej i z pierwszego tłoczenia). Mieszamy, czekamy godzinę aż smaki się „przegryzą” i mamy wyborny, tradycyjny sos do mięs, przekąsek i frytek. Można też maczać w nim kawałki warzyw – zwłaszcza papryki oraz selera naciowego.

https://winayo.pl/sklep/wina/musujace www.vitrostore.pl