Śniadanie letnie, voila!

Podczas letnich upałów, organizm człowieka posiada zupełnie odmienne potrzeby i upodobania kulinarne, niż to było w okresie jesienno-zimowym. Z racji tego, że miesiące takie jak czerwiec, lipiec i sierpień obfitują w świeże, pyszne warzywa i owoce, warto w tym czasie właśnie na nich oprzeć swój codzienny jadłospis. Warto skupić się przede wszystkim na śniadaniu, które jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

Otóż, nic nie da nam takiego zastrzyku energii, jak wartościowy, poranny posiłek, składający się ze zdrowych węglowodanów, a także białka. Świetnym pomysłem, niewątpliwe okaże się sałatka owocowa z ziarnami zbóż. Czego potrzebujemy? W pierwszej kolejności oczywiście owoców.

Mogą to być truskawki, czereśnie, brzoskwinie – wszystko zależy od nas, jednak dobrze jest, w pierwszej kolejności wykorzystać te owoce, na które akurat panuje sezon. Są one, bowiem najświeższe. Następnie, będzie nam potrzebny naturalny, odtłuszczony jogurt oraz Muesli, najlepiej to prawdziwe, zawierające ziarna różnych zbóż i suszone owoce.

Przygotowanie pysznego śniadania z tak dobranych składników jest bardzo proste. Jedyne co należy zrobić. To pokroić owoce w kostkę, zalać jogurtem, dodać dwie stołowe łyżki Muesli, a na końcu wszystko wymieszać.

Gotowe! W okresie letnim odstawmy kawę, przynajmniej na jakiś czas. Działanie równie pobudzające, jeśli nie bardziej, będzie miał świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny – do wyboru. Koniecznie, należy też pamiętać o piciu odpowiednich ilości wody, bo podczas upałów nietrudno o niebezpieczne w skutkach odwodnienie.