Polskie potrawy regionalne

Jest bardzo wiele ciekawych potraw, które jada się w Polsce tylko w niektórych regionach. Na próżno ich szukać w innych miejscach, a nawet jeśli je znajdziemy to nie będą z pewnością tak samcze, jak tam gdzie są robione na co dzień. Doskonałym przykładem są choćby Rogale Świętomarcińskie, które wypiekane są tylko w stolicy Wielkopolski.

Te słodkie rogale z nadzieniem z białego maku i bakalii jada się głównie jedenastego listopada, ale oczywiście można je kupić w Poznaniu także w innym czasie. Nie można być w tym mieście i ich nie spróbować. Podobnie jak nie można pojechać na Podlasie i nie zjeść sękacza.

To ciasto, które robi się czasem nawet z kilkudziesięciu jajek jest niezwykle smaczne i słodkie. Kroi się je w poprzek i zazwyczaj taki sękacz robi się tylko na ważne okoliczności, jak choćby wesela czy Święta. Kiedy jesteśmy na Podhalu koniecznie trzeba spróbować tamtejszego oscypka.

Ten regionalny ser także ma wyjątkowy smak, którego nie znajdziemy nigdzie indziej.

Meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej