Polskie dania regionalne

Każdy kraj, a nawet region, może pochwalić się swoją charakterystyczną kuchnią. I tak na przykład Polacy zasłynęli, między innymi, z bigosu, schabowych, rosołu i żurku.

Potrawy te mają zarówno swoich amatorów, jak i przeciwników. Patrząc na Polskę nieco bardziej szczegółowo, możemy dokonać jej prowizorycznego podziału, ze względu na specjały kulinarne.

Przykładowo, o stolicy Wielkopolski, czyli o Poznaniu, nie bez przyczyny mówi się Pyrlandia. Kultowym daniem poznańskim są tak zwane pyry z gzikiem, czyli ziemniaki z serem twarogowym.

W kwestii deserów, Poznań wyróżnia się rogalami Marcińskimi, które masowo sprzedają się 11 listopada, czyli dniem obchodzonym jako święto narodowe, a jednocześnie imieniny wszystkich Marcinów. Podhale od dawien dawna, słynie z oscypków, bundzu, kwaśnicy, a także mocnych trunków, takich jak na przykład śliwowica.

Z kolei Mazury rozpoznamy po smaku cepelinów, będących daniem, trochę na styl pierogów, a także kołdunów i dań bazujących na grochu i kwaszonej kapuście. Nasi bliscy sąsiedzi, Czesi, są natomiast znani z knedlików, będących swego rodzaju odpowiednikiem naszych pyz ziemniaczanych.

Przygotowywane są zresztą na bazie ziemniaków, a dodatkowo wykorzystuje się drożdże, podczas ich przyrządzania.