Pierogi, raz!

Pierogi kojarzą się przeważnie z babciną kuchnią i domowymi smakami dzieciństwa. Apetyt na to danie, nie przemija wraz z upływem czasu, a nawet się zaostrza, o czym mogą świadczyć, wciąż pojawiające się, nowe pierogarnie.

Oferta rodzajowa oraz smakowa pierogów, cały czas się więc rozszerza. Największy popyt panuje jednak na te tradycyjne smaki, które można odnaleźć w pierogach z wody, zawierających nadzienie mięsne, serowe, kapustę i z grzyby, czy jagody.

Nie sposób też, pominąć słynne ruskie pierogi, zawierające farsz ziemniaczano-twarogowo-cebulowy. Najlepsze są te z chrupiącą warstwą wierzchnią, otrzymana dzięki delikatnego zarumienieniu na patelni, wraz z cebulką.

Nowsze warianty pierogowe, które można spotkać najczęściej w nowo otwartych pierogarniach, to pierogi z pieca. Są one wypełnione różnorodnym, często wyszukanym nadzieniem, jakim jest na przykład farsz w stylu meksykańskim, farsz w stylu orientalnym, czy też słodki krem migdałowy.

Pierogi są daniem, które najczęściej jest spożywane w formie obiadu. Warto pamiętać, że w dużych ilościach, mimo niebiańskiego smaku, grozi nam późniejsza niestrawność.

www.krakowrazem.pl