Kulinarna magia świąt

Nadchodzące każdego roku święta, czy to Bożego Narodzenia, czy Wielkiej Nocy, nieodmiennie kojarzą się ze smakiem charakterystycznych i popularnych dla tego czasu potraw. Każde z wymienionych świąt, wyróżnia się własnym, niepowtarzalnym zestawem dań.

Podczas zimowych, grudniowych wieczorów, przygotowujemy takie dania jak: barszcz czerwony w uszkami, ryba pod różną postacią, kluski z makiem, zupa śledziowa, pierogi z kapustą i grzybami i wiele innych. Wszystko to po to, by tradycji 12 dań postnych, podczas wigilijnej wieczerzy, stało się zadość.

Co do ciast, panuje dużo większa swoboda, jednak tradycyjny sernik, makowiec i oczywiście pierniki, to pozycje obowiązkowe, wśród świątecznych deserów. Z kolei Wielkanoc, ściśle łączy się z takimi potrawami jak jajka pod każdą postacią, żurek z białą kiełbasą, sałatki jarzynowa, a ze słodkości, rzecz jasna, bogato zdobiony mazurek.

Większość Polaków nie wyobraża sobie prawdziwych świąt bez tych potraw, przekazywanych zresztą, z pokolenia na pokolenie. Można nawet rzecz, że ich obecność na świątecznym stole, przyczynia się do wytworzenia wyjątkowej atmosfery.