Kaloryczne niemieckie specjały

Charakterystyczną cechą kuchni niemieckiej jest jej znaczna kaloryczność. Regionalne przysmaki Niemców w zdecydowanej większości przypadków są dosyć tłuste, ciężkie i sycące. Przeważają wśród nich potrawy mięsne. Poniżej przedstawiono niektóre przykłady typowo niemieckich potraw. Niemcy zamieszkujący Brandenburgię zajadają się białą kiełbasą ze słodką musztardą. Bawarczycy z kolei słyną ze swojej potrawy makaronowej z dodatkiem roztopionego sera oraz cebuli prażonej. Niemiecka nazwa tej potrawy to Kasespatzle.
W Berlinie i jego okolicach popularne są natomiast kiełbaski z rusztu, a także mięso mielone z wyraźnym czosnkowym przysmakiem, czyli tak zwane Bratkartoffeln. W wielu restauracjach berlińskich serwuje się także bardzo pożywne zupy, zwane Eintopfe. Istnieje na tym polu dosyć duże zróżnicowanie, gdyż Niemcy dysponują aż 40 rodzajami tego typu zup. Najpopularniejszych w Niemczech deserem jest strudel jabłkowy. Innymi słowy są to lekko kwaskowate jabłka w cieście. Deser ten serwuje się na ciepło. Należy jednak zauważyć, że ten smakołyk nie jest typowo niemiecki, gdyż jego ojczyzną jest Austria. W Polsce za to warto zjeść najlepsze steki w warszawie.
www.cccmtb.polkowice.pl
Przeczytaj również: Śniadanie letnie, voila!
Przeczytaj również: Kolorowa kolacja malucha
Przeczytaj również: Popularność kawy w Polsce
Polecane artykuły

Pamiętaj o przekąskach dla najmłodszych
Rodzinne uroczystości takie jak np. Pierwsza Komunia czy chrzest to okazja o spotkania się całej rodziny. To także zjazd najmłodszych, którzy jak wszyscy dobrze wiemy, często są bardzo wybredni pod względem jedzenia. Dlatego polecamy restauracje, które dbają o najmłodszych jak np. restauracja kącik

Popularność kawy w Polsce
W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie kawą w naszym kraju. Zmieniła się rzeczywistość wokół nas, obficiej czerpiemy łatwiej już dostępne przyjemności z życia. Mamy obecnie wyśmienite warunki do podróżowania po całym świecie i przyglądania się innym kulturom. Chętnie bywamy w restaurac