Kaloryczne niemieckie specjały

Charakterystyczną cechą kuchni niemieckiej jest jej znaczna kaloryczność. Regionalne przysmaki Niemców w zdecydowanej większości przypadków są dosyć tłuste, ciężkie i sycące. Przeważają wśród nich potrawy mięsne. Poniżej przedstawiono niektóre przykłady typowo niemieckich potraw. Niemcy zamieszkujący Brandenburgię zajadają się białą kiełbasą ze słodką musztardą. Bawarczycy z kolei słyną ze swojej potrawy makaronowej z dodatkiem roztopionego sera oraz cebuli prażonej. Niemiecka nazwa tej potrawy to Kasespatzle.

W Berlinie i jego okolicach popularne są natomiast kiełbaski z rusztu, a także mięso mielone z wyraźnym czosnkowym przysmakiem, czyli tak zwane Bratkartoffeln. W wielu restauracjach berlińskich serwuje się także bardzo pożywne zupy, zwane Eintopfe. Istnieje na tym polu dosyć duże zróżnicowanie, gdyż Niemcy dysponują aż 40 rodzajami tego typu zup. Najpopularniejszych w Niemczech deserem jest strudel jabłkowy. Innymi słowy są to lekko kwaskowate jabłka w cieście. Deser ten serwuje się na ciepło. Należy jednak zauważyć, że ten smakołyk nie jest typowo niemiecki, gdyż jego ojczyzną jest Austria.

www.cccmtb.polkowice.pl