Haggis, czyli szkocka owca niemal w całości

Haggis jest tradycyjnym szkockim daniem, które przygotowuje się z owcy, właściwie całej. Poza mięsem do przygotowania potrawy wykorzystuje się bowiem także wnętrzności zwierzęcia, m.
Przeczytaj również: Śniadanie letnie, voila!
in. wątrobę, serce czy płuca.
Przeczytaj również: Kolorowa kolacja malucha
Wnętrzności owcy miesza się ze sobą, a następnie dodaje do nich przyprawy, cebulę i owies. Całość zaszywa się w owczym żołądku, a następnie gotuje.
Przeczytaj również: Popularność kawy w Polsce
Żołądek z tym ciekawym nadzieniem to właśnie szkockie haggis. Taka forma posiłku najprawdopodobniej miała ułatwić ludziom zabieranie prowiantu w podróż: jedzenie zaszyte w żołądku było bardzo praktycznym rozwiązaniem.
Chociaż haggis jest daniem tradycyjnym, to młodsze pokolenia Szkotów już coraz rzadziej praktykują jego spożywanie. Ciekawym jest jednak fakt, że w szkockich sklepach spożywczych można spotkać współczesne odmiany tradycyjnego haggis: danie, które jest obecnie w sprzedaży to posiłek przygotowywany według dawnej receptury, jednak w formie gotowego już posiłku, który wystarczy jedynie podgrzać w mikrofalówce.
Polecane artykuły

Pamiętaj o przekąskach dla najmłodszych
Rodzinne uroczystości takie jak np. Pierwsza Komunia czy chrzest to okazja o spotkania się całej rodziny. To także zjazd najmłodszych, którzy jak wszyscy dobrze wiemy, często są bardzo wybredni pod względem jedzenia. Dlatego polecamy restauracje, które dbają o najmłodszych jak np. restauracja kącik

Popularność kawy w Polsce
W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie kawą w naszym kraju. Zmieniła się rzeczywistość wokół nas, obficiej czerpiemy łatwiej już dostępne przyjemności z życia. Mamy obecnie wyśmienite warunki do podróżowania po całym świecie i przyglądania się innym kulturom. Chętnie bywamy w restaurac