Domowy rosół

Ta słynna zupa, serwowana jest niemal w każdym, polskim domu, jako pierwsze danie, podczas obiadu niedzielnego. Ponadto, gorąca, skutecznie postawi na nogi każdego, szczególnie tych przeziębionych, a nawet tych, których zmogła grypa. Niektórzy gotują ją, kiedy mają zły humor lub kiedy ma miejsce kłótnia, gdyż podobno jej zapach i smak, poprawia nastrój, a także łagodzi spory. Przynajmniej tak twierdzą, niektórzy ludzie, zaliczani już do nieco starszego pokolenia. O jakiej zupie mowa? To żadna zagadka.

www.kuc-koch.pl

Jest to, oczywiście rosół! Prawda jest taka, że każda gospodyni ma swój własny przepis na dobry rosół, dlatego w każdym domu, może on smakować inaczej. Zdecydowana większość, najbardziej jednak przepada, za tym tradycyjnym drobiowym, gotowanym na kurzym mięsie, wyselekcjonowanej włoszczyźnie, zawierającym kostkę rosołową do smaku oraz dużo marchewki oraz pietruszki. Niektórzy lubią też dodać nieco lubczyku. Najlepszy rosół to taki, który gotowany jest przez kilka godzin, na niewielkim ogniu. Widocznie, wszystkiemu co naprawdę dobre, należy dać odpowiednią ilość czasu, aby mogło osiągnąć najbardziej pożądaną jakość, a więc w przypadku rosołu idealny, domowy smak i złocisty kolor.

www.tynkiposadzkifranke.pl