Czy na Mazowszu znajdziemy tradycyjną kuchnie polską?

Ciężko powiedzieć, który z regionów Polski możemy uznać za ten najważniejszy i obowiązująca tam tradycję kulinarną uznać za tradycyjną kuchnię polską. Z pewnością Mazowsze ma dużą szansę.

Jednakże w kuchni tego regionu widać zarówno wpływy innych regionów, jak choćby Kurpi czy Kujaw ale i światowych tradycji kulinarnych. Za czasów Królestwa Kongresowego czyli tak zwanej Kongresówki dbano, aby w Warszawie – stolicy Mazowsza, jak i stolicy Polski serwowano prawdziwe, polskie potrawy.

naurlopie.pomocnie.com.pl

A więc jadano tutaj czarninę, gotowane kasze, pieczone kaczki faszerowane nadzieniem z podrobów, pietruszki i bułki, serwowano tutaj zupę grzybową oraz żur. Jadano tutaj także typowo lokalny przysmak czyli flaczki po warszawsku.

Tradycyjna kuchnia mazowiecka opierała się głównie na kuchni ludowej, zaś w kuchni warszawskiej znać było wpływy europejskie, a nawet światowe. Tak jest zresztą do dziś, bo w Warszawie znajdziemy restauracje, gdzie serwowane są potrawy z różnych zakątków globu.