Sernik po amerykańsku

Łączenie skrajnych i z pozoru niepasujących do siebie smaków jest bardzo modne w kuchni. Mięso z różnego rodzaju owocami czy słone potrawy ze słodkimi cieszą się popularnością wśród coraz większej liczby wybrednych smakoszy. Jednak Amerykanie wpadli chyba na najbardziej oryginalny pomysł połączenia potraw i zaczęli serwować sernik z aligatorem.

www.ciuchometr.pl

Przysmak ten można zjeść w Luizjanie, w Nowym Orleanie. Jest tam restauracja Jacque-Imo’s Cafes, która w swoim menu ma właśnie tę dosyć nietypową propozycję. Sernik z aligatorem podaje się tam zazwyczaj z innymi dodatkami, np.

z krewetkami. Tworzy to niecodzienną mieszankę smaków: z jednej strony słodki, delikatny i miękki sernik, a drugiej zaś wyraziste, twarde mięso śmiertelnie niebezpiecznego aligatora.Sernik z aligatora nie jest jednak potrawą, którą zajadają się na co dzień mieszkańcy Stanów Zjednoczonych.

To raczej atrakcja przyciągająca do restauracji zagranicznych turystów, którzy chcą przeżyć niecodzienne kulinarne wrażenia smakowe.

http://alegloria.pl/