Pierogi na różne sposoby

Pierogi najbardziej kojarzą się nam z kuchnią polską, ewentualnie rosyjską, czy ukraińską. Każdy z nas zna i ceni sobie przecież pierogi ruskie, czy leniwe. Faktycznie, ten rodzaj jest najbardziej popularny na naszych terenach. Okazuje się jednak, że pierogi są znane na całym świecie i w zależności od rejonu świata różnią się nazwę, wyglądem i oczywiście składnikami potrzebnymi do ich przygotowania. Pierogi na sposób włoski to tak zwane tortellini i ravioli.

Te pierwsze są drobnymi pierożkami, kształtem przypominającymi ślimaki, nadziewane najczęściej masą serową, mięsną oraz grzybową. Ravioli to z kolei większe, bardziej podłużne pierogi, nadziewane w większości szpinakiem oraz serem ricotta. Dosyć znane są także pierożki chińskie. Dobrym, reprezentacyjnym przykładem są pierożki won ton, których wnętrze zawiera przeważnie wieprzowinę mieloną lub owoce morza, z dodatkiem sosu sojowego, a także oleje wytłoczonego z ziaren sezamowych. Mało kto o tym wie, ale Niemcy również mogą poszczycić się swoimi pierogami.

Mają one kształt prostokątów, wypełnione są twarogiem, warzywami lub mięsem.